Kroj z Očovej na svetovej súťaži Miss International v Japonsku

Po dvoch rokoch čakania odlieta na svetovú súťaž do Japonska I. Vicemiss Slovensko 2020 Viktória Podmanická
22. novembra 2022
„Rok kraľovania“ Miss Slovensko 2021
9. decembra 2022
Po dvoch rokoch čakania odlieta na svetovú súťaž do Japonska I. Vicemiss Slovensko 2020 Viktória Podmanická
22. novembra 2022
„Rok kraľovania“ Miss Slovensko 2021
9. decembra 2022

V súťaži národných kostýmov na 60.ročníku Miss International 2022 v japonskom Tokiu, sa rodáčka z Banskej Bystrice, Viktória PodmanickáMiss International Slovak Republic 2022 predstaví v kroji, ktorý pochádza priamo zo srdca Slovenska, z malej dediny Očová. Táto dedina je srdcom regiónu Podpoľanie. Sviatočný kroj si ženy a dievčatá obliekali len na výnimočné príležitosti, preto je tak nádherne vyzdobený. A samozrejme si ho nechceli zničiť.
Takýto kroj mala žena za život možno len jeden, tak sa naozaj starala, aby jej vydržal. Kroj tvorí niekoľko častí: Úplne najspodnejšia časť – „stánka“ je z tkaného plátna. Má funkciu spodničky. Na vrchu je oplecko aj ľajblík. Oplecko je bohato vyšívané tradičným vzorom, typickým pre Očovú. Farebnosť výšiviek určovala, odkiaľ kroj pochádza. „Ľajblik“ (vestička) je vytvorený z pozošívaných stúh, tiež sviatočnejší.
Sukňa a zástera sú typické pre región Podpoľania. Predovšetkým svojou farbou a výšivkou. Na kroji je výšivka veľkokvetá, inšpirovaná pôvodnými vzormi starých krojov. K sviatočnému kroju sa vždy nosili čižmy a na krku perlové korálky.
Všetky výšivky na kroji sú vyšité ručne, technikou vyšívania pomocou krivej ihly. Vyšitie sukne môže trvať aj niekoľko týždňov alebo mesiacov.

Na hlave nosili slobodné dievčatá vence alebo party, vlasy zopnuté do vrkoča. Keď sa vydali, vlasy si museli ukryť pod čepiec, ktorý je symbolom vydatej ženy.


Kroj zo súkromnej zbierky zapožičala: Janka Hossová

foto: Lucia Semeníková

Zdieľajte