Všetky ženy z #MISS FAMILY podporili kampaň PINK október – Breast Cancer Awareness Month

Víťazky Miss Slovensko 2020 v NUTRI FOOD PLAN
1. októbra 2020
Víťazky Miss Slovensko 2020 a ich nezabudnuteľné večerníčky
13. novembra 2020
Víťazky Miss Slovensko 2020 v NUTRI FOOD PLAN
1. októbra 2020
Víťazky Miss Slovensko 2020 a ich nezabudnuteľné večerníčky
13. novembra 2020

Spoločne dokážeme viac. Viac o ženských veciach hovoriť a aj vďaka vzájomnej súdržnosti podporiť tie, ktoré sa možno cítia so svojim bojom samé či oslabené. Finalistky a víťazky súťaže Miss Slovensko, ale aj dámy, ktoré sa o projekt Miss Slovensko starajú, podporili spoločne kampaň aliancie NIE RAKOVINE Prsníka – PINK OKTÓBER –  BREAST CANCER AWARENESS MONTH.

V čase minimálnych osobných kontaktov vyjadrili spoločne  podporu pacientkám s rakovinou prsníka aspoň na svojich sociálnych sieťach. Pri každom oblečení symbolického ružového trička pripomínali dôležitosť prevencie a vzájomnú podporu nás žien.

PINK OKTÓBER je medzinárodný mesiac povedomia o rakovine prsníka a 15. október je celosvetový Breast Health Day – každoročne v 47 krajinách.

Aliancia NIE RAKOVINE UPOZORŇUJE: PACIENTOK S RAKOVINOU PRSNÍKA JE NA SLOVENSKU VIAC AKO 30 000. Potrebujú viac kvalitnej diagnostiky – mamografov, viac mamologických centier, viac odborníkov, viac dostupnej liečby a moderných onkologických liekov, viac osvety, edukácie a sociálnej pomoci ale aj dostatok informácií o liečbe, ktorú podstupujú a možnosť vybrať si.

Výskyt rakoviny prsníka u nás stále rastie. Kým v roku 2011 lekári zaznamenali 2803 nových prípadov rakoviny prsníka, v roku 2018 už bolo u nás zaznamenaných 2999 novodiagnostikovaných prípadov rakoviny prsníka, čo je takmer o 200 viac.

Na Slovensku žije s rakovinou prsníka 30 000 žien. Odhaduje sa, že ročne zomrie na rakovinu prsníka okolo 900 z nich. Žiaľ, stále platí, že približne 30 percent žien s touto diagnózou na Slovensku je diagnostikovaných už v pokročilých štádiách rakoviny prsníka!

V priemere až 300 žien ročne zomrie úplne zbytočne, pretože pravidelne neabsolvujú skríningové mamografické vyšetrenie, ktoré je schopné odhaliť toto ochorenie včas, keď sa ešte dá liečiť!

Plošný štátom garantovaný skríning môže zachrániť mnoho životov, ak ho ženy využijú a absolvujú skríningovú mamografiu na preverených skríningových mamografických pracoviskách.

Zdravotné poisťovne pozývajú ženy vo veku 50-69 rokov na skríningové vyšetrenie mamografom. Ide o veľmi dôležitú aktívnu prevenciu zo strany štátu a zdravotných poisťovní.

Povedomie o tomto ochorení je napriek alarmujúcej situácii v našej krajine stále nízke. Nárok na preventívne mamografické vyšetrenie, ktoré je účinnou metódou prevencie rakoviny prsníka, má 1,33 milióna žien, ročne je to 650 000 žien. Na preventívnom mamografickom vyšetrení sa však zúčastňuje menej ako 30 percent žien. Ideálne by to malo byť aspoň 70 percent. Mamografia je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej možno zachytiť aj včasné štádium tejto rakoviny. Skríningovým mamografickým vyšetrením prsníkov sa kontrolujú ženy, ktoré nepociťujú žiadne priame známky prítomnosti nádorového ochorenia prsníka.

 

Zdieľajte