Interview s riaditeľom Michaelom Kováčikom

Finalistky okúsili pohostinnosť exkluzívneho NH Collection Prague Carlo IV
6. marca 2023
Krásna, ale hlavne zdravá pleť
15. marca 2023
Finalistky okúsili pohostinnosť exkluzívneho NH Collection Prague Carlo IV
6. marca 2023
Krásna, ale hlavne zdravá pleť
15. marca 2023

Už štvrtý rok sa projekt Miss nesie pod taktovkou a záštitou riaditeľa súťaže Michaela Kováčika. Čo znamená táto pozícia a čo všetko obnáša jeho práca? Budete prekvapení, ale nie je to len o výbere dievčat, o posudzovaní, o rozhodovaní, ktorá sa stane víťazkou. Je to predovšetkým obrovská zodpovednosť, smerovanie a stratégia celého projektu k novej vízii. A hlavne akceptácia  a budovanie dobrého mena projektu pred širokou verejnosťou, v novej ére a nastavení spoločenskej klímy.  A riaditeľ takéhoto projektu musí byť vizionárom, stratégom, leadrom v oblasti módy, štýlu, strážcom elegancie, úrovne, ale aj poradcom a tak trochu aj psychológom.

Na súťaž miss sa dnes často nahliada ako na kontroverzný projekt.  Projekt Miss Slovensko  je však na trhu  už 27 rokov – ktorý televízny formát to môže o sebe povedať? Hádam len večerné správy či predpoveď počasia! A stále je dosť dievčat, ktoré majú chuť súťažiť – dôkazom toho je aj tento ročník, do ktorého sa prihlásilo rekordných 1175 dievčat. Napriek sociálnym sieťam, napriek tomu, že Instagram dokáže z dievčat urobiť „hviezdu“ na počkanie.

Ja si nemyslím, že by súťaže miss boli za zenitom. Pre finalistky, ktoré sa chcú rozvíjať a pracovať na sebe, naša súťaž poslúži ako dobrý štart, ako skvelý odrazový mostík do budúcnosti. Šikovné dievča môže z missky len profitovať, veď samotná súťaž znamená intenzívny päťmesačný proces vzdelávania, s workshopmi, na ktorých majú dievčatá možnosť spoznať množstvo inšpiratívnych ľudí, počas ktorých ich naučíme všetko o etikete, ako vystupovať v spoločnosti, ako komunikovať, vystupovať pred kamerou, ako si budovať svoju reputáciu. Nehovoriac o tom, že si užijú sústredenia v zahraničí, konkrétne tento rok v exotickom Ománe. Na súťaži miss môžu dievčatá iba získať – bez ohľadu na to, ktorá ju nakoniec vyhrá.“ uviedol  osobne Michael Kováčik.

Tohtoročná miss by mala byť prelomová. Už nehľadáme najkrajšiu Slovenku ale osobnosť. 

„Po roku pauzy spôsobenej pandémiou sme rozmýšľali, ako súťaž oživiť. A ako z nej spraviť moderný, dynamický formát, „udržateľný“ aj v tejto dobe. Kráľovná krásy, korunka krásy, ideál krásy – to už dnes znie dosť predpotopne, nemyslíte? Kedysi mala krása jasné mantinely, ako však krásu definovať dnes? My sme vsadili na diverzitu: rôznorodé dievčatá, s rôznymi povahami, záujmami, rôznymi typmi postáv, rôznymi mierami a vizážou. Medzi finalistkami máme rómsku aktivistku, enviromentalistku, scénickú tanečnicu, moderátorku podcastov, návrhárku šperkov, pedagogičku a iné profesie. Skoro všetky naše finalistky študujú na vysokej škole, každá z nich ovláda angličtinu, máme aj také ktoré sa dorozumejú aj tromi cudzími jazykmi. „

Miss znamená v preklade slečna. Z toho vychádzame. Hľadáme slečnu s energiou, „drajvom“, s chuťou na sebe pracovať, ktorá bude inšpiráciou pre ďalšie mladé dievčatá. Hľadáme „It Girl“, ktorá urobí rozruch, ale v pozitívnom slova zmysle.

PROFIL: Michael Kováčik (31)

Pochádza z Čierneho Balogu, v Tisovci navštevoval bilingválne gymnázium so zameraním na anglický jazyk, vyštudoval v Prahe žurnalistiku a médiá. V roku 2013 založil vlastnú módnu značku Michael Kováčik, ktorá tento rok oslavuje desať rokov.  Dnes pôsobí  a tvorí rovnako na Slovensku ako aj  v Čechách. Svoje módne kolekcie prezentuje na prestížnych módnych akciách i vo vlastnej  módnej show.  Modely svojej značky predáva v Obssesion Multibrand Store v Prahe a v bratislavskom Alizé Fashion House a tiež online na michaelkovacik.com. Od roku 2019 je riaditeľom súťaže Miss Slovensko.

Foto:  Peter Stas

Zdieľajte