Najrýchlejší, najprelomovejší rok v mojom živote

„Rok kraľovania“ očami Vicemiss
10. decembra 2022
Novou víťazkou MISS International 2022 sa stala Jasmine Selberg z Nemecka
13. decembra 2022
„Rok kraľovania“ očami Vicemiss
10. decembra 2022
Novou víťazkou MISS International 2022 sa stala Jasmine Selberg z Nemecka
13. decembra 2022

Janka Vozárová, druhá Vicemiss Slovensko 2021. Čo nám prezradila o svojom roku kraľovania? Všetko sa dá zhrnúť  do troch slov, bol rýchly, dynamický, dychberúci. 

  • Ako by si popísala svoj uplynulý rok kraľovania v pozícii 2. Vicemiss?

Nechce sa mi uveriť, že už prešiel viac ako rok, neviem, ako to tak rýchlo mohlo prejsť ?. Môžem však s čistým svedomím vyhlásiť, že to bol pre mňa ten najprelomovejší rok v živote. Každý jeden deň bol pre mňa možnosťou prekonať samú seba a realizovať spolupráce, nájsť priateľstvá, ktoré trvajú doteraz a snáď, ani po odovzdaní korunky neprestanú!

  • Čo tebe prinieslo víťazstvo v súťaži Miss ?

V prvom rade som do života dostala dve nové kamarátky, ktoré sú pre mňa ako sestry. Sylvia a Sophia boli a stále sú pre mňa veľkou inšpiráciou a teší ma, že sme si sadli nie len po tej stránke „profesionálnej, pracovnej“ v pozícii Miss, ale predovšetkým po tej ľudskej.  A čo sa týka takého pracovného-miss hľadiska, práve súťaž a víťazstvo v Miss Slovensko mi otvorilo hneď niekoľko dverí. K profesionálnemu fotomodelingu,  ku klasickému modelingu, ale tiež  v oblastiach CSR, to znamená spoločenskej zodpovednosti. To je oblasť, ktorá mi prináša najväčšie zadosťučinenie, je to pomoc druhým a realizácia v charitatívnej činnosti. Nedá mi nespomenúť organizáciu Kolobeh Života, ktorá sa stala mojou srdcovkou a verím, že aj môj malý prínos bude zmysluplný. Víťazstvo v Miss Slovensko mi prinieslo tiež mnoho osobnostných zmien. Dospela som. Prijala som svoju ženskosť a cítim, že som získala sebavedomie a sebaistotu.

  • A naopak, čo ti titul v súťaži Miss vzal?

Všetko má dve stránky, takže napriek všetkým pozitívam nastali aj negatíva. Dnes to však vnímam tak, že ma to posilnilo a poučila som sa zo všetkých svojich chýb. Zo začiatku bolo totiž náročné určovať si priority, organizovať si čas, všetko zvládnuť, vedieť  „hovoriť nie“, jednoducho môj time management nebol najlepší. Takže v jednom momente som sa dostala do štádia, kedy mi 24 hodín počas dňa nestačilo zvládnuť všetky povinnosti a moje telo to tiež už nezvládalo. Ale to vlastne neznamená, že titul 2.Vicemiss Slovensko mi niečo vzal. S odstupom času to vnímam ako varovný prst a veľkú životnú lekciu. Podstatné je, že som sa stala zodpovednejšou, nastavila si život i profesiu do vyhovujúcej rovnováhy  „work life balance“ a verím, že sa mi bude dariť aj v budúcnosti.

  • Čomu sa aktuálne venuješ? Pracuješ aj študuješ?

Do súťaže Miss Slovensko 2021 som vstupovala ako študentka Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave a som ňou stále, na čo som veľmi hrdá.  Momentálne som v treťom ročníku bakalárskeho štúdia, takže ma aktuálne čaká vypracovanie a obhajoba záverečnej práce. Popri tom taktiež pracujem pre významnú korporátnu nemeckú spoločnosť, kde sa venujem energiám a energetickej efektívnosti.  Veľmi ma to baví, aj keď je to určite náročné pohybovať sa medzi  „viacerými svetmi“, čiže svetom Miss a modelingu, svetom študentky a profesným svetom stážistky.  Pri správnej dávke zodpovednosti a osobného nastavenia sa to však dá zvládnuť.

A v súkromí si veľmi rada užívam svoj čas osamote, s knihou. Snažím sa nájsť balans medzi štúdiom a prácou v pomerne technickom svete a medzi umením, ktoré mám tak veľmi rada. Mám šťastie, že priateľ je umelec a nabíja ma energiou pomocou výstav a tvorby. Čas letí veľmi rýchlo a preto sa snažím využívať svoje dni čo najproduktívnejšie.

  • Na akých svetových súťažiach si sa zúčastnila?

S titulom 2.Vicemiss Slovensko 2021 som získala aj titul Miss Supranational Slovakia 2022, čo mi umožnilo reprezentovať Slovenskú republiku na svetovom finále Miss Supranational v Poľsku. Prípravy pred vycestovaním trvali niekoľko mesiacov a samotný pobyt v Poľsku takmer mesiac.  A bol to jeden z najkrajších a rovnako aj najnáročnejších mesiacov v tomto roku.  Spoznala som priateľky, delegátky zo 69 krajín a zistila som, aké široké a rôznorodé môže byť vnímanie súťaží krásy vo svete. Najkrajší a najemotívnejší zážitok pre mňa bolo asi lúčenie s mojimi najlepšími kamarátkami z Ukrajiny, Poľska a Thajska. Stala sa z nás doslova Fantastická štvorka a doteraz sme spolu v kontakte. V konečnom dôsledku sú vzťahy to najdôležitejšie a ja budem navždy vďačná za tie, ktoré sa mi počas tejto skúsenosti podarilo vytvoriť.

  • Aké sú tvoje najbližšie plány v živote, profesionálnom aj  súkromnom?

Mojím najdôležitejším cieľom je momentálne bakalárska práca a získanie prvého malého akademického titulu. Následne samozrejme pokračovanie v štúdiu.  Rada by som sa taktiež  pokračovala v pre mňa dôležitých aktivitách. Chcela by som sa viac angažovať v organizácii Kolobeh Života, využiť tak aj titul zo súťaže Miss, pomáhať zviditeľniť dôležité témy medzi širokou verejnosťou a pomôcť ľuďom pri vyrovnávaní sa so stratou blízkeho.

  • Aké máš dlhodobé životné plány? 

Úprimne poviem, že Miss Slovensko a predovšetkým príprava na svetovú súťaž ma naučila veci úplne presne neplánovať. Akokoľvek sa spoliehate na váš “ to do list “ či harmonogram, vždy sa môže vyskytnúť operatívna vec či príležitosť, ktorá úplne zmení vaše smerovanie. Treba si zachovať aj nejakú rozumnú dávku bezprostrednosti.   Ja viem o čom hovorím a u mňa to nie je pri mojej povahe jednoduché. Ale určite to vytvára pocit slobody a nekonečných možností.  Mojím hlavným cieľom je však byť inžinierkou, mať dobrú prácu, ktorá ma bude napĺňať a bude mať hlbší zmysel. Verím že sa mi to podarí.

  • Aká by mala byť nová Miss Slovensko 2023? 

Nová víťazka Miss Slovensko 2023 by mala mať rovnako vysoké EQ ako IQ. Empatia sa za poslednú dobu zo spoločnosti veľmi rýchlo vytráca a práve držiteľka titulu Miss Slovensko by mala byť vzorom, nie len pre dospievajúce slečny, ale pre celú  spoločnosť. Byť kráľovnou krásy neznamená len to, že ste krásna, lebo to je veľmi rýchlo pominuteľné. Znamená to  mať schopnosť búrať stereotypy, spájať a prezentovať hodnoty, ktoré majú zmysel.

  • Čo odkážeš adeptkám na titul Miss Slovensko 2023?

 V prvom rade sa na vás všetky veľmi teším! Už len prihlásením sa do Miss Slovensko 2023 spravíte obrovský krok a je to veľký úspech. Zachovajte si svoju prirodzenosť. Učte sa, nechajte sa inšpirovať od vašich spolufinalistiek a všetko bude tak ako má byť. Nezáleží na tom, kto bude víťazkou a kto bude na 2.,3.mieste. Dôležité bude to, čo si každá z vás z Miss Slovensko odnesie, kam sa posunie a ako sa na sebe naučí pracovať, aké získa znalosti, schopnosti, sebaprezentáciu . A ja vám veľmi želám, aby toho bolo čo najviac.


Ďakujeme za úprimný rozhovor ?

Foto: Petra Ficová, PhotoHrušo, archív Jana Vozárová,

Zdieľajte