Moderátorka TV JOJ Alexandra Pavlovič Hinková a jej mediálne rady pre finalistky. Ale aj semifinalistky

Štylista Alexander Lindov o projekte Miss Slovensko a jeho vzťahu k Fashion
9. februára 2021
Uzávierka prihlášok do súťaže Miss Slovensko 2021 sa posúva
22. februára 2021
Štylista Alexander Lindov o projekte Miss Slovensko a jeho vzťahu k Fashion
9. februára 2021
Uzávierka prihlášok do súťaže Miss Slovensko 2021 sa posúva
22. februára 2021

Vždy ju nájdete s červeným mikrofónom TV JOJ  medzi finalistkami Miss Slovensko. Odovzdáva im svoje skúsenosti z médií, ktorých nie je málo. Alexandra Pavlovič Hinková pracuje pre TV JOJ, v relácii TOP Star a Ranné noviny. Dievčatám v našej súťaži dodáva energiu, učí ich práci s mikrofónom i kamerou. Tým budúcim v rozhovore radí, ako nakrútiť dobrú videovizitku. Podobne ako s Alexandrom Lindovom si budeme tykať, keďže sa veľmi dobre poznáme. Tyká si aj so všetkými finalistkami 🙂

Sašik, pamätáš si na prvý moment, keď ťa vyslali z TV JOJ na nakrúcanie diania v projekte Miss Slovensko? Kedy to bolo?

– Moja prvá Miss v pozícii reportérky bola tá, keď vyhrala Andrea Verešová. To bol ročník 1999 a v tom čase som pracovala v printovom denníku. Ako desiatky iných novinárov som bola na slávnostnom finále a o zákulisí projektu som nevedela takmer nič. S mikrofónom s logom televízie JOJ som prvý krát išla za finalistkami Miss Slovensko o desať rokov neskôr, v roku 2010 a som vďačná a šťastná, že odvtedy môžem byť súčasťou zákulisia aj ja.

Prekvapilo ťa zákulisie tohto projektu?

– Absolútne. Asi ako každý veci neznalý človek som mala úplne skreslené predstavy o tom, ako to vlastne v takejto súťaži funguje. Netušila som, akú veľkú pozornosť realizačný tím dievčatám venuje, čo všetko sa dievčatá naučia, aké majú povinnosti a samozrejme ani to, aké výhody účasť v tejto súťaži prináša.

Ten prvý rok v zákulisí som sa cítila ako Alenka v ríši divov a pravdupovediac, asi som aj ľutovala, že som to nikdy neskúsila. Chcela som to všetko zažiť s dievčatami – kurzy líčenia, dlhé hodiny učenia chôdze, stylingy, kurzy etikety, fotenia….

 

Už niekoľko rokov sa dievčatám venuješ aj na sústredeniach, kde im dávaš dobré rady ako zvládať prácu pred kamerou či všeobecne – rozhovory. Jednoducho mediálne tréningy. Mnohým si výrazne pomohla. Ako to spätne hodnotíš ty, kto podľa teba a ako urobil najväčší pokrok?

– Ak som pomohla čo i len jedinej, považujem to za úspech. Žijeme v dobe sociálnych sietí, vlogerov, youtuberov a mnohé dievčatá majú isté skúsenosti s fotením či nakrúcaním selfies. Pravda však je, že postaviť sa pred naozajstnú kameru a odpovedať na viac či menej dôležité otázky plnohodnotnými a použiteľnými odpoveďami je niečo úplne iné, ako mať monológ pred zapnutým telefónom a vysielať svoje vlastné posolstvá do sveta. Musím však skonštatovať aj to, že komunikačné úrovne dievčat sú rok od roku lepšie. Mojou úlohou je iba ukázať a naučiť ich, ako vystupovať dospelejšie a elegatnejšič a posunúť sa z levelu dievča na level slečna.

 

 

Ktorý mediálny trik by si poradila dievčatám, ktoré sa hlásia do súťaže a musia si samé doma pripraviť videovizitku?

– Môj najobľúbenejší, ktorý hovorím všetkým finalistkám je – predstavte si, že ten, s kým sa rozprávate, nech je akokoľvek dôležitý či vážený, je nahý. Na tvári vám to vyčaruje jemný úsmev, svalstvo sa uvoľní, v očiach sa zažne iskra a hlavne, opadne stres a strach. Pri videovizitkách je dôležitých niekoľko faktorov: 1. buďte samé sebou, nesnažte sa hrať na niekoho kým nie ste, 2. svetlé pozadie je lepšie ako tmavé, 3. prirodzené svetlo vám urobí krajšiu pleťovku ako umelé, 4. to, čo chcete porote povedať si najprv napíšte na papier, prečítajte nahlas, potom niekoľkokrát preškrtajte tak, aby vám to „sadlo do úst“ a až potom sa nakrúťte, 5. krátke vety pôsobia úsečne, príliš dlhé unavujú diváka – nájdite zlatú strednú cestu. A usmievajte sa!

 

V TV JOJ pracuješ pre TOP Star i pre Ranné noviny. Ako si sa do televízie vlastne dostala a čo si robila predtým?

– Pre prácu v médiách som sa rozhodla keď som mala 10 rokov a odvtedy som išla za svojím snom. Paradoxne, chcela som pracovať v rádiu. Počas štúdia žurnalistiky na vysokej škole som pracovala v denníku, neskôr v eventovej agentúre, potom v lifestylovom časopise až som úplnou náhodou skončila v televízii JOJ, kam ma zavolali vlastne na post reportérky Krimi novín. Osud to však chcel inak a venujem sa tomu, čo je mi najbližšie – šoubiznisu.

 

V súčasnosti sú populárne rôzne podcasty. Máš svoj obľúbený? Inšpiruj nás.

– Nepočúvam podcasty. Počúvam hudbu. Novú hudbu, domácu i zahraničnú. Snažím sa udržiavať si všeobecný prehľad o tom, čo sa deje vo svete všeobecne deje, ale zároveň si nepúšťať do života príliš veľa negatívnych správ.

 

Ale vráťme sa opäť k Miss Slovensko. Čo je pre teba na tomto projekte zaujímavé?

– Na projekte Miss Slovensko ma baví mnoho aspektov – rok čo rok je to výzva aj pre mňa – 12 nových tvárí, nových osobností, nových priateľstiev. Zároveň sa rok čo rok vraciam vďaka projektu Miss do rodiny, ktorú sme si v tíme vytvorili a myslím si, že občas spolupracujeme aj bez slov. Taktiež vstupujú do projektu noví partneri, ktorí finalistky podporujú a vzdelávajú a tak sa aj ja niečo nové naučím.  A v neposlednom rade je to tipovanie a očakávanie, ktorá z dvanástich finalistiek sa napokon stane kráľovnou krásy.

 

A na záver ešte jedna k súťaži.  Čím je podľa teba zaujímavá a prečo by sa mali dievčatá do nej prihlásiť?

– Myslím, že na túto otázku som už odpovedala. A videla som to na vlastné oči. Projekt Miss Slovensko robí z dievčat dámy, dáva im možnosti vyniknúť, pracovať na sebe, zmeniť sa k lepšiemu. A je to taká lekcia do života, akú nikde inde nedostanete.

 

Autor: Zuzana Čižmáriková

Foto: Archív A.H. a Peter Stas

 

Zdieľajte