Štylista Alexander Lindov o projekte Miss Slovensko a jeho vzťahu k Fashion

Fotografka Petra Ficová sa vracia do projektu Miss Slovensko
29. januára 2021
Moderátorka TV JOJ Alexandra Pavlovič Hinková a jej mediálne rady pre finalistky. Ale aj semifinalistky
20. februára 2021
Fotografka Petra Ficová sa vracia do projektu Miss Slovensko
29. januára 2021
Moderátorka TV JOJ Alexandra Pavlovič Hinková a jej mediálne rady pre finalistky. Ale aj semifinalistky
20. februára 2021

Pri každom fotografovaní i veľkom finále je vždy v pozadí hlavného diania. Je ale veľmi dôležitou súčasťou tímu, pretože má na starosti celkový styling finalistiek. 12 mladých žien, z ktorých každá má mimo scény svoj vlastný štýl. A on sa ich snaží zladiť a ukázať v tom najlepšom svetle. Počas finálového večera je asi najpokojnejším človekom v backstage, keď sa začne priamy prenos. Všetko má do bodky pripravené a vie, že každá finalistka bude za divu večera.

Štylista Alexander Lindov spolupracuje s projektom MISS SLOVENSKO od konca roku 2015. ,,Oslovila ma vtedajšia riaditeľka súťaže  Karolína Chomisteková. Po stretnutí sme si ľudsky veľmi sadli, zhodli sme sa na približnej predstave a od roku 2016 začala moja oficiálna spolupráca s projektom Miss Slovensko, ktorá trvá dodnes,“ hovorí v rozhovore o jeho vzťahu k súťaži. Keďže na projekte spolupracujeme niekoľko rokov, v rozhovore si budeme tykať.

Alex, pravidelne si členom semifinálovej poroty. Spomenieš si, ktorá z finalistiek a čím ťa zaujala takpovediac ,,na prvú“?

Ťažká otázka. Prvé čo som si ale vybavil bolo moje prvé semifinále v roku 2016 a dievčatá ako Kristína Činčurová, Miška Menkyová, Erika Bugárová, Lenka Tekeljaková, Ľudmila Šedivcová či Veronika Maťašová. Každá z nich bola jedinečná. Bol to môj prvý ročník a mám naň najviac spomienok.

So stylingom pomáhaš aj iným ženám a pre mnohých je povolanie štylistu neznáma. Ako si sa k tejto práci vôbec dostal?

Súčasný riaditeľ Michael Kováčik hovorí, že za úspechom stoja tri základné piliere – talent, kontakty a vytrvalosť. A musím s ním súhlasiť. Začal som s touto prácou keď som mal 18 rokov a mal som šťastie na ľudí, ktorí vo mne videli talent, vzali si ma takzvane pod ruku a viedli ma. Relatívne skoro sa mi podarilo nadviazať spoluprácu s najpredávanejším lifestyle-ovým mesačníkom na Slovensku a ďalej to už išlo asi ako v každej inej profesii, keď ste pracovitý.

 

 

Ako štylista určite sleduješ aktuálne módne trendy. Ktorá zo slovenských známych žien sa podľa teba oblieka inšpirujúco?

Slovenky ako napr. Soňa Müllerová, Zuzana Kanisová, Barbora Franeková, Zdena Studenková, Linda Nývltová či Kristína Činčurová by svojím vkusom určite schovali do vrecka mnohé zahraničné módne ikony.

Máš obľúbené printové či elektronické médiá, ktoré si rád pozrieš aj niekoľkokrát?

Milujem zbierať módne magazíny ako Vogue, Elle, Self Service, I-D a podobne. Čo sa webov týka, tam skôr preferujem spravodajské média ako The Guardian, The Financial Times, New York Times, Washington Post, Denník N a podobne.

S ktorými značkami najviac spolupracuješ a prečo? Respektíve, do ktorého obchodu vstúpiš a vieš, že tam zaručene niečo vyberieš?

Najradšej mám osobný kontakt so slovenskými dizajnérmi. Vždy u nich v ateliéri nájdem jedinečné veci, ktoré inde nezoženiem. Tie následne rád kombinujem so svetovými dizajnérmi, ktorých mám možnosť vyberať v módnom dome Alizé a taktiež rád využívam špeciálne kolekcie H&M či inú bežnú konfekciu.

Okrem práce štylistu stále študuješ. Je to ale úplne iný odbor ako fashion 🙂  Mohol by si prezradiť svoju motiváciu, prečo si sa na diplomaciu dal? Kto ťa inšpiroval?

Po 7 rokoch práce v módnom priemysle som sa dostal do štádia, že potrebujem trošku zmenu a vypnúť z prostredia, v ktorom je veľa rôznych osobností a človek premýšľa hlavne kreatívne. Počas jedného fotenia som sa ocitol na mieste, kde sa vo vedľajšom ateliéri práve nachádzala, vtedy ešte kandidátka na prezidentku, Zuzana Čaputová. Veľmi sa mi zapáčil celý jej tím a uvedomil som si, že práca s módou a umením je síce krásne povolanie, no som mladý a chcel by som sa možno raz venovať aj niečomu prospešnejšiemu verejnosti a zároveň som chcel trošku vedomostne napredovať ďalej. Preto som sa rozhodol pre medzinárodné vzťahy a diplomaciu.

A na záver ešte jedna otázka k nášmu projektu. Čím je podľa teba, ako dlohoročného spolupracovníka, celá súťaž zaujímavá?

Súčasná doba a estetika sa veľmi rýchlo menia a projekt Miss Slovensko vie na tieto zmeny vždy veľmi dobre a pohotovo reagovať. Ukazuje širokej verejnosti, že krása má rôzne podoby a čo si ja osobne najviac všímam, dievčatá počas sústredení veľmi rýchlo osobnostne rastú.

 

Autor: Zuzana Čižmáriková

Foto: Peter Stas a archív Miss Slovensko a Alexander Lindov

 

Zdieľajte