Etiketa vo vyššej spoločnosti s odborníkom z parížskej Sorbonny

Finalistky súťaže MISS SLOVENSKO 2020 sú známe
29. januára 2020
STEVE MADDEN obúva finalistky MISS SLOVENSKO 2020
11. februára 2020
Finalistky súťaže MISS SLOVENSKO 2020 sú známe
29. januára 2020
STEVE MADDEN obúva finalistky MISS SLOVENSKO 2020
11. februára 2020

Sú momenty, kedy vám peniaze nestačia a musí nastúpiť vkus a vzdelanie. Tie sprevádza takt a umenie zdržanlivosti. Ale kde je hranica medzi inteligentným pôžitkom a zdržanlivosťou? Aj takáto bola filozofia workshopu spoločenskej etikety, ktorú finalistky súťaže Miss Slovensko 2020 absolvovali v exkluzívnych priestoroch Chez Balzac v Bratislave.

Pod vedením absolventa doktorátu na parížskej Sorbonne Ľubomíra Jančoka si osvojili tie správne spôsoby pri stole v reštaurácii, ktoré napokon neraz platia i mimo reštauračného okruhu.  Kto komu podáva ruku ako prvý, ale aj ako ju podať, spôsoby sedenia za stolom, kam si odložiť pri sedení kabelku, držanie príborov či usporiadanie a poriadok pohárov na stole. Aj to boli základné témy tohto stretnutia, ktoré všetky finalistky doslova nadchlo.

Chez Balzac má podtitul INCIPIT VITA NOVA, čo znamená tu začína nový život. ,,Myslím si, že i pre finalistky vstupom do súťaže a absolvovaním tohto workshopu začína nový život. Sú to mladé elegantné dámy, ktoré dostali základ etikety pri stole  na britský i francúzsky spôsob. Všeobecne ale platí pravidlo, že pri stole treba myslieť najskôr na iných, až potom na seba,“ hovorí Ľubomír Jančok, ktorý je majiteľom Chez Balzac a zároveň autorom troch kníh o Francúzsku.

Dvanásť finalistiek súťaže Miss Slovensko bolo z workshopu nadšených. ,,Každý z nás občas pri niektorých situáciách zapochybuje, ako sa správne zachovať. Tento kurz nám dal len a len to najlepšie,“ zhodli sa finalistky, ktoré v najbližších mesiacoch čakajú ďalšie kurzy a workshopy hodné titulu a značky Miss Slovensko.

Zdieľajte