Karolína Chomisteková na Plese v opere

Hľadanie novej MISS SLOVENSKO odštartuje 23. januára
8. januára 2014
Víťazka Miss Slovensko 2014 získa Hyundai i10 novej generácie
16. januára 2014
Hľadanie novej MISS SLOVENSKO odštartuje 23. januára
8. januára 2014
Víťazka Miss Slovensko 2014 získa Hyundai i10 novej generácie
16. januára 2014

Miss Slovensko 2013 Karolína Chomisteková bola tento rok pozvaná na prestížny Ples v opere, ktorý každoročne odštartuje plesovú sezónu. Práve tento ples je známy aj svojimi charitatívnymi rozmermi. Jeho hostia, významné osobnosti spoločenského, kultúrneho a hospodárskeho života, spojili už po piaty raz svoju prítomnosť na plese s ušľachtilou myšlienkou pomoci. Dobročinné poslanie 14. ročníka Plesu v opere sa opiera o zvýšenie kvality starostlivosti o predčasne narodené deti. Pre Karolínu bolo cťou prispieť.

Na túto krásnu udalosť si Karolína vybrala šaty z prvej vlastnej kolekcie spoločenských šiat od Lucie Povrazníkovej a Vladimíry Hreňovčíkovej zo salónu Fashion SOS. Čelenku vytvorila módna dizajnérka Veronika Lokajíčková, ktorá jej pripravila aj krásnu pelerínu. O účes sa Karolíne postaral dvorný hairstylista Miss Slovensko Peter Sýkora zo salónu Pierot, ktorý ju zároveň na plese sprevádzal.

Na Slovensku sa predčasne narodí okolo 5000 detí ročne. Ich hmotnosť hneď po pôrode je veľmi malá, tie najmenšie dosahujú len okolo 500 až 700 gramov. Aby prežili, potrebujú špeciálne prostredie na poskytnutie pomoci a potrebujú špeciálnu zdravotnú starostlivosť. Na Slovensku máme 6 zariadení, perinatologické centrá, ktoré túto starostlivosť deťom poskytujú. Sú to centrá v Bratislave, Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Prešove a v Košiciach.

Všetky tieto centrá sú vybavené tak, aby predčasne narodeným deťom poskytli život zachraňujúcu starostlivosť. „Všetky tieto deti sú vážne, až kriticky choré hneď po svojom narodení a ich najväčším problémom je nezrelosť. Bez pomoci nedokážu ešte zvládnuť dýchanie, udržiavať si telesnú teplotu a problémy im spôsobuje aj obyčajné kŕmenie. Až tri štvrtiny z nich musia zvládnuť komplikácie, ktorých následky ich neraz môžu sprevádzať po celý život. Práve preto je pre perinatologické centrá nesmierne dôležité kvalitné technické vybavenie,“ uviedol prof. MUDr. Mirko Zibolen, CSc., hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre neonatológiu.
Výťažok z Plesu v opere pôjde všetkým

Finančné prostriedky, ktoré sa vyzbierajú vďaka Plesu v opere, sa využijú pre potreby všetkých perinatologických centier. „Naším zámerom je formou zlepšenia ich technického vybavenia prispieť k prevencii a verím, aj riešeniu často závažných problémov, ktorým čelia nielen predčasne narodené deti, ale aj ich najbližší vo fáze ďalšieho rastu a vývinu detí,“ vysvetlila Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.

Zdieľajte