Víťazky súťaže Miss Slovensko odchádzajú do sveta. S čím pocestujú na medzinárodné súťaže MISS?

Finalistky Miss Slovensko 2018 si užili spoločnú dovolenku na Cypre
4. septembra 2018
MISS SLOVENSKO 2018 Dominika Grecová sa chystá na Miss World
22. októbra 2018
Finalistky Miss Slovensko 2018 si užili spoločnú dovolenku na Cypre
4. septembra 2018
MISS SLOVENSKO 2018 Dominika Grecová sa chystá na Miss World
22. októbra 2018

Medzinárodné súťaže krásy sa blížia a projekt Miss Slovensko vysiela do sveta silnú trojicu svojich reprezentantiek – Miss Slovensko 2018 Dominiku Grecovú, I.vicemiss Radku Grendovú a Miss Gosh 2018 Katarínu Očovanovú.

V priestoroch prestížneho salónu svadobných a spoločenských šiat WEM dnes všetky tri absolvovali oficiálne predstavenie spoločenských šiat, ktorých si na jednotlivé prehliadky vezú plné kufre. ,,Som rada, že nás opäť podporili slovenskí módni návrhári ako Jana Jurčenko, Zuzana Haková či Ida Sandor a dievčatám výrazne pomohol aj salón šiat WEM a slovenský výrobca šperkov LORETTA, ktorý pripravili opäť krásne sety šiat a šperkov. Veľká vďaka patrí aj našej vicemiss z roku 2015 Petre Sliackej (Denkovej), ktorá okrem jednotlivých modelov šiat zo svojho salónu SUAY darovala dievčatám aj veľmi praktické a cenné rady. Verím, že dievčatá vo svete zažiaria, spoznajú iné kultúry i organizáciu takýchto podujatí. No hlavne, budú na tieto súťaže celý život spomínať,“ hovorí riaditeľka projektu Miss Slovensko Karolína Chomisteková.

Ako prvá odchádza v piatok 19. októbra na tohtoročnú súťaž Miss International  do Japonska I.vicemiss Slovensko 2018 Radka Grendová z Revúcej. Jej finále, na ktorom sa predvedie v modeli Jany Jurčenko, sa bude konať 9. novembra v Tokiu. Súťaž Miss International pritom patrí medzi projekty s najdlhšou históriou a vlani Slovensko na nej úspešne zažiarila Petra Varaliová, ktorá sa umiestnila vo výberovej TOP 15.  ,,Radka Grendová je študentkou prekladateľstva a rok študovala v Amerike. Jej veľkou výhodou je teda plynulá angličtina a vyžarovaním i celkovým dojmom bola už pred finále Miss Slovensko ako stvorená pre túto súťaž,“ dodala Karolína Chomisteková, ktorá pár týždňov po Radke Grendovej odprevadí do sveta aj ďalšie dve víťazky národného kola – Miss Slovensko 2018 Dominiku Grecovú a Miss Gosh 2018 Katarínu Očovanovú.  Prvá z nich sa bude 8. decembra v Číne uchádzať o korunku Miss World a druhá 7. decembra v Poľsku o korunku Miss Supranational.  Obidve pritom na finálový večer oblečie salón WEM.

Všetky tri dievčatá nesú so sebou na medzinárodné súťaže aj niekoľko slovenských darčekov. Na Miss International a Supranational posiela svoju tvorbu v podobe ručne vytvorených brošní SKVOST slovenská dizajnérka Lucia Šimončič, ktorá spolupracuje s projektom Miss Slovensko už niekoľko rokov.

Na svetovú súťaž Miss World zase povezie Dominika Grecová dve ručne vyrobené diela z ateliéru GORDANA GLASS. Jedno z diel sa bude dražiť počas charitatívneho večera na Miss World a druhé je určené pre riaditeľku súťaže Juliu Morley. ,,Súťaž Miss World je do veľkej miery orientovaná na charitu a práve na ňu poputuje aj výťažok z medzinárodnej dražby, do ktorej sa Dominika zapojí s dielom svetoznámej umeleckej sklárky Gordany Turuk. Je to veľmi pekný medzinárodný projekt, z ktorého si každý hosť môže odniesť zaujímavé a originálne kúsky,“ vysvetľuje Chomisteková.  Umelecká misa, ktorú spoluvytvárala  Dominika Grecová, sa skladá zo 7 lupeňov, rovnako ako má umelkyňa Gordana Turuk svojich  sedem hodnotových pilierov – pokora, tolerancia, cieľavedomosť, priateľstvo, sila srdca a rodiny. Všetky tieto hodnoty zakomponovala do diel, ktoré majú reprezentovať nielen Miss Slovensko, ale aj náš národ a krajinu.

Jedným z najdôležitejších kostýmov  na svetových súťažiach je ľudový kroj, v ktorom majú naše reprezentantky vždy veľký úspech. Tento rok sa všetky tri predvedú v dievčenských krojoch z Podpoľania. ,,Všetky tri kroje sú mierne štylizované a vyšívané ručne – tradičnou technikou, ktorá je charakteristická pre túto oblasť – výšivka krivou ihlou. Vzory sú typicky podpolianske,” približuje kroje majiteľka predajte Detvianske ľudové umenie Iveta Smileková, ktorá je vnučkou známej vyšívačky a folkloristky Veroniky Golianovej. Dievčatám ku krojom pridala aj kožené čižmy a dievčenské venčeky.

Na súťaž  Miss World 2018, ktorej finále sa uskutoční 9. decembra, sa rozhodli obdarovať delegátky súťaže aj zástupcovia slovenských dizajnových FUSAKIEL.  ,,Celý kolektív 120 dievčat je z organizačných dôvodov rozdelený na niekoľko skupín, ktoré majú vždy svoj program. Verím, že sa týmto slovenským dizajnovým kúskom, na ktorých je slovenský znak i Bratislavský hrad, potešia,“ hovorí s úsmevom Dominika, ktorá sa už na svoje spolusúťažiace teší.

Finále Miss World 2018 i Miss Supranational 2018 sa uskutočnia začiatkom decembra a všetky finálové galaprogramy sa budú dať sledovať aj online prostredníctvom webových stránok.

Foto SITA

Zdieľajte